درمان پروستات بزرگ چیست؟
پروستات بزرگ یا هیپرپلازی پروستات، یک بیماری شایع در مردان بالای ۵۰ سال است که با افزایش حجم پروستات و تنگی کانال ادراری همراه است. علائم آن شامل ادرار کردن مکرر، جریان ادرار ضعیف، و نیاز به ادرار کردن فوری میباشد و از آن جایی که هر یک از این عوامل حتی به تنهایی آزاردهنده و طاقت فرسا می باشد آشنایی با اینکه درمان پروستات بزرگ چیست و از چه روش هایی می توان آن را درمان کرد مسئله مهمی می باشد.
که در ادامه ما به روش های مختلف برای درمان پروستات بزرگ از نظر طب سنتی، درمان پروستات خوش خیم، درمان پروستات بزرگ در جوانان و درمان پروستات دکتر خیراندیش پرداخته ایم.
درمان پروستات بزرگ در طب اسلامی
از جمله درمان هایی که می توان برای این عارضه در نظر گرفت، درمان پروستات بزرگ در طب سنتی است که پیشنهاد هایی را ارائه می دهد و شما می توانید با مراعات و استفاده از آن ها به درمان و بهبود پروستات خود کمک کنید.
1- خوردن هویج، چغندر، شلغم، کنگر فرنگی، بادام، جوانه گندم، تخم کدو، تخم آفتابگردان (برای کسانی که غلظت خون ندارند) گریپ فروت، گوجه فرنگی و انواع کلم در پیشگیری از بزرگی و سرطان پروستات موثر است.
2- نقش درمانی شاهدانه، سیاهدانه، گندم و میوه آلو نیز در درمان این بیماری به اثبات رسیده است.
3- دمنوش و عرق گزنه، دمنوش گزنه + زیرفون، دمنوش برگ به و دمنوش افتیمون از جمله داروهای تخصصی برای درمان پروستاتیت بهشمار میآید. برای تأثیرگذاری خوب باید در هر شبانهروز و هر 8 ساعت دمنوش گزنه را ( ساقه و برگ ) میل کنید.
4- مصرف روزانه یک تا دو مشت تخم کدوی بینمک برای درمان پروستات بزرگ مفید است.
5- اگر قصد دارید تورم پروستات را بهبود دهید شیرینبیان میتواند به شما کمک کند. برای تأثیرگذاری شیرینبیان و درمان تورم پروستات باید طبق نظر متخصص طب سنتی دمنوش ریشه شیرینبیان را بنوشید.
6- اگر دچار التهاب پروستات هستید پیشنهاد میکنیم که حتماً از گیاه دماسب استفاده کنید. همچنین برای درمان مشکلاتی که در هنگام ادرار دارید بسیار مناسب است. پزشکان طب سنتی پیشنهاد میکنند که روزانه به مقدار 2 گرم از گیاه دماسب را استفاده کنید.
7- خاصیت ضد سرطانی زنجبیل برای درمان سرطان پروستات و کوچک کردن پروستات مفید است. اگر میخواهید که جلوی مشکل مجاری ادراری را بگیرید استفاده از گیاه زنجبیل به شما پیشنهاد میشود. همچنین جلوی التهاب پروستات را با کمک آنتیاکسیدان میگیرد.
درمان پروستات بزرگ خوش خیم
در بررسی و انتخاب روش درمان پروستات بزرگ خوش خیم ابتدا باید به شدت و میزان مزاحمتی که این بیماری در مسیر طبیعی زندگی مبتلایان به وجود میآورد توجه کرد تا متناسب با آن درمانی را در نظر گرفت. از لحاظ جنبه آزمایشگاهی انجام آزمایش PSA و سونوگرافی از کلیه ها و لگن و نیز تعیین باقیمانده ادرار در آن یک امر ضروری است. نکته دوم که حائز اهمیت است این است چون تنگی مجرای ادرار، علائمی مشابه بزرگ شدن پروستات دارد؛ قبل از شروع درمان باید مجرای ادرار بررسی شود.
برای درمان پروستات بزرگ خوش خیم هم می توان از درمان های دارویی و هم درمان های غیردارویی استفاده کرد، که درمان های غیردارویی خود به دو دسته درمان های غیرتهاجمی و تهاجمی تقسیم می شوند که در ادامه هر یک را توضیح خواهیم داد:
درمان پروستات بزرگ خوش خیم با دارو:
درمان دارویی پروستات بزرگ با دو هدف زیر صورت میگیرد :
1. داروهایی که مجرای ادرار را بازتر کرده و در نتیجه مصرف آنها، جریان ادرار بهتر می شود.
2. داروهایی که موجب میشوند؛ پروستات کوچک تر شود؛ که این داروها باید برای مدت طولانی مصرف شوند، تا موثر باشند.
در مورد رژیم غذایی این بیماران یک نکته مهم وجود دارد و آن این است که بیماران باید از مصرف مایعات در ساعات شب پرهیز کنند و همینطور باید از مصرف مقدار زیادی مایع بصورت یکباره و ناگهانی و همینطور الکل و داروهای ضد آبریزش بینی و قرص ایمی پیرامین اجتناب نمایند.
درمان پروستات بزرگ خوش خیم بدون دارو:
درمانهای غیر دارویی بزرگی خوش خیم پروستات شامل 2 مورد زیر میباشد:
1. درمان های کم تهاجمی پروستات:
درمان های کمتر تهاجمی، شامل استفاده از روشهایی مانند لیزر و … میباشد. این درمانها عوارض بسیار کمی داشته و اغلب بصورت سرپائی انجام میشوند؛ همچنین نیاز به بستری شدن بیمار نخواهد بود. به خصوص این درمان در افراد مسن با حال عمومی بد که خطرات بیهوشی در آنها زیاد است مناسب تر خواهد بود.
2. درمان های تهاجمی بزرگی خوش خیم پروستات:
این دسته روش های درمانی به دو گروه جراحی باز و بسته (TUR) تقسیم میشود. درمان تهاجمی از هر نوع که باشد؛ زمانی انتخاب میشود که شدت علائم زیاد بوده و زندگی فرد را مختل کرده باشد یا فرد به عفونت و احتباس حاد ادرار مبتلا شده و با درمان های دارویی، بهبودی در فرد حاصل نشده باشد. انتخاب بین جراحی باز و بسته (TUR) بستگی به سایز و اندازه پروستات و نیز شرایط خاص بیمار دارد و این انتخاب توسط جراح انجام میشود.
پکیج تخصصی درمان پروستات ایلیا
1,212,000 تومان
عسل گون گز (900 گرمی)
465,000 تومان
عسل رازیانه (900 گرمی)
662,000 تومان
روغن آفتابگردان ایلیا (800 سی سی)
141,000 تومان
آنتی اسپال
330,000 تومان
روغن مالشی اکسیر مسخن
250,000 تومان
درمان پروستات بزرگ در جوانان
گرچه احتمال بروز بزرگی پروستات در سنین جوان کم است اما ژنتیک و وراثت نقش مهمی در بزرگی پروستات در جوانان دارند، عوامل محیطی مانند رژیم غذایی نیز ممکن است در شروع علائم موثر باشند. چاقی نیز ریسک بزرگی پروستات در جوانان را بالا می برد. گاه بزرگی پروستات ناشی از تورم پروستات می باشد که غالبا به دنبال عفونت و یا التهاب پروستات رخ می دهد.
در صورتی که علائم بزرگی پروستات در جوانان، خفیف بوده و آزار دهنده نباشند و عواملی مثل تنگی مجرای ادراری، سنگ مثانه و یا سرطان وجود نداشته باشد می توان درمان را تا زمانی که علائم ادراری تشدید نشده است به تعویق انداخت ولی با این وجود ما در ادامه به راهکارهای درکان پروستات بزرگ در جوانان پرداخته ایم:
در مردان جوان حفظ توان جنسی و به ویژه توان انزال از نکات مهمی است که در حین درمان بزرگی پروستات بایستی مراقب بود تا خللی متوجه این دو عملکرد نشود. داروهایی که در درمان پروستات بزرگ در جوانان استفاده می شود به دو گروه کلی تقسیم می شوند: داروهایی که از طریق تاثیر بر روی ماهیچه های موجود در پروستات، باعث شل شدن ماهیچه ها و در نتیجه رفع تنگی مجرای اداری و باز شدن مسیر خروج ادرار می شوند مثل:
- تامسولوسین : بدلیل انزال خشک و ممانعت از خروج منی کمتر در جوانان استفاده می شود.
- ترازوسین
- پرازوسین
- آلفازوسین
و داروهایی که از طریق کاهش تولید هورمون های جنسی مردانه قوی، رشد پروستات را متوقف و حتی تا حدودی باعث کوچک تر شدن آن می شوند مانند:
- فیناستراید
- دوتاستراید
این دسته ی دارویی با توجه به کاهش میل و توان جنسی کمتر در جوانان تجویز می شود. پزشک براساس سن بیمار، شدت علائم، بیماری های همراه، نتایج آزمایشات، سونوگرافی و شرایط کلی بیمار تصمیم می گیرد که چه دارویی و برای چه مدتی برای بیمار مناسب تر است.
درمان پروستات بزرگ بدون جراحی
اگر برای از بین بردن علائم بزرگی پروستات تغییر در شیوه زندگی کافی نباشد، پزشک ممکن است درمان غیر جراحی را توصیه کند. درمان پروستات بزرگ بدون جراحی به شرح زیر است:
- اورتروپلاستی به وسیله بالون: در این روش درمانی لوله نازکی که دارای بادکنک است از طریق سوراخ آلت به بخش تنگ شده پیشابراه فرستاده می شود و در آنجا بادکنک با باد شدن، پیشابراه را گشاد کرده و ادرار جریان پیدا می کند.
- ترموتراپی از طریق پیشابراه (TUMT): در این روش درمانی با استفاده از وسیله ای به نام پروستاترون که برای ایجاد گرما و تخریب بافت اضافی پروستات از امواج میکرو استفاده می شود و تکرر ادرار و فوریت ادراری را کاهش می دهد.
- مصرف داروهای کوچک کننده: استفاده از داروهای متوقف کننده رشد پروستات باعث می شود بیشتر مواقع به عمل جراحی نیاز نباشد.
- افزایش دما از طریق پیشابراه: در این شیوه درمانی از گرما که معمولا به وسیله میکروویو به وجود می آید برای کم کردن حجم پروستات استفاده می شود.
- استفاده از استند یا قالب پروستات: در این روش درمانی، استند مخصوص از طریق پیشابراه تا ناحیه تنگ شده پیشابراه داخل فرستاده می شود؛ سپس استند همچون فنر باز شده و بافت پروستات را به عقب منتقل می کند تا پیشابراه اتساع پیدا کند.
درمان پروستات بزرگ دکتر خیر اندیش
در این بخش قصد معرفی درمان پروستات بزرگ از نظر دکتر خیراندیش را داریم که ایشان در این زمینه 4 نوع درمان را عنوان کرده اند که این عناوین عبارتند از:
- ادرار پس از خواب و پس از نزدیکی
- مصرف دوسین (سیاهدانه و عسل) خوراکی هر 8 ساعت یکبار
- انجام حجامت عام و ساکرال و در صورت پیشرفته بودن آن حجامت قانع
- انجام بادکس بدون خونریزی
- زالوی موضعی
- سوالات متداول معرفی انواع درمان پروستات بزرگ
آیا بزرگی پروستات در جوانان باعث بروز سرطان می شود؟
بزرگی پروستات یک فرآیند خوش خیم هست، به همین خاطر نام دیگر آن بزرگی خوش خیم پروستات میباشد و بیماری پیش بدخیمی محسوب نشده و منجر به بروز سرطان در آینده نمیشود.
آیا راهکاری به غیر از انجام جراحی برای درمان پروستات وجود دارد؟
بله – اگر پروستات فرد خفیف و در مراحل اولیه باشد می توان آن را از طریق راه های دیگری چون درمان درمان های خانگی پروستات، روش های طب سنتی درمان پروستات و روش های دارویی غیر جراحی نظیر اورتروپلاستی، ترموتراپی، مصرف داروهای کوچک کننده، افزایش دما از طریق پیشابراه و یا استفاده از استند یا قالب پروستات آن را درمان کرد.